Våra e-tjänster är stängda från fredag kväll till söndag

PĂ„ grund av systemuppdateringar kommer vĂ„ra e-tjĂ€nster Mina sidor, Mitt medlemskap och ansökan om medlemskap vara stĂ€ngda frĂ„n fredag klockan 17:00 till söndag. TjĂ€nsterna förvĂ€ntas öppnas igen pĂ„ söndag eftermiddag. 

Reglerna under 2021

Vi har haft ett turbulent Är med mÄnga nya tillfÀlliga regler och mÄnga som sökt bÄde medlemskap och ersÀttning. Nu vÀntar 2021 runt hörnet och vissa av de tillfÀlliga regler försvinner medan andra blir kvar.

Man Som Arbetar
Man Som Arbetar

Försäkringen

Publicerat 8 december 2020

Vi har haft ett turbulent Ă„r med mĂ„nga nya tillfĂ€lliga regler och mĂ„nga som sökt bĂ„de medlemskap och ersĂ€ttning. Nu vĂ€ntar 2021 runt hörnet och vissa av de tillfĂ€lliga regler försvinner medan andra blir kvar. Vi vill dĂ€rför förtydliga vad som gĂ€ller under 2021. Vi har fortfarande en anstrĂ€ngd period och vi vill ocksĂ„ poĂ€ngtera att regler kan snabbt komma att lĂ€ggas till eller förĂ€ndras.  

Timmarna för arbetsvillkoret blir kvar  
Antalet timmar du behöver ha arbetat för att uppfylla ett arbetsvillkor och ha rÀtt till en ersÀttningsperiod blir kvar till december 2022. För att uppfylla ett arbetsvillkor krÀvs det alltsÄ att du under en kvalifikationstid pÄ 12 mÄnader ska ha arbetat

  • Minst 60 timmar/mĂ„nad under minst 6 mĂ„nader
  • Minst 420 arbetade timmar under sex sammanhĂ€ngande mĂ„nader dĂ€r ingen mĂ„nad understiger 40 timmar.

Taket och golvet för ersÀttning blir kvar
Även taken och golven för dagpenningen, det vill sĂ€ga vad du max och minst kan fĂ„ per dag, blir kvar till 2022.
För den inkomstbaserade ersÀttningen gÀller följande:

  • Max 1200 kronor de första 100 dagarna, frĂ„n dag 101 Ă€r det max 1000 kronor per dag
  • Minst 255 kronor per dag

För grundbeloppet gÀller följande:

  • Max 510 kronor per dag
  • Minst 255 kronor per dag

Inga extra medlemsmÄnader frÄn januari 2021
FrĂ„n januari 2021 rĂ€knas inte lĂ€ngre en medlemsmĂ„nad som fyra. Endast medlemsmĂ„naderna mellan mars – december 2020 rĂ€knas som fyra.  

Medlemsvillkoret – arbetsvillkor inom medlemstiden
För att uppfylla medlemsvillkoret som krĂ€vs för att kunna fĂ„ inkomstbaserade ersĂ€ttningen mĂ„ste man ha varit medlem i minst 12 mĂ„nader och uppfylla ett arbetsvillkor inom tiden du varit medlem. Under 2020 har man inte behövt uppfylla arbetsvillkoret under tiden man varit medlem. Detta försvinner nu under 2021. Behöver man anvĂ€nda medlemsmĂ„nader under 2020 kommer de att rĂ€knas som fyra mĂ„nader var. Arbetsvillkoret behöver dĂ„ inte heller ligga inom medlemstiden.   

Sex dagars karens frÄn 4 januari 2021
FrÄn den 4 januari 2021 kommer det Äter att dras karens. Du som fÄr en ny ersÀttningsperiod frÄn 4 januari 2021 eller senare börjar alltsÄ med sex dagars karens. Detta gÀller Àven för dig som börjat din ersÀttningsperiod i aktivitetsstöd och fÄr ersÀttning frÄn a-kassan igen frÄn 4 januari 2021.

Du som fick din ersÀttningsperiod under 2020 och har fÄtt ersÀttning utbetald kommer det inte att dras nÄgon karens frÄn 4 januari 2021.

Vilande företag fler gÄnger Àven under 2021
Regeln om att lÀgga företaget vilande flera gÄnger kommer att gÀlla Àven under 2021. GÄngerna du lÀgger företaget vilande under 2021 kommer alltsÄ inte att rÀknas med i den normala femÄrsbegrÀnsningen.

Vissa uppdateringar i sociala medier och hemsidor
Även undantaget att viss kundkontakt och uppdateringar av sociala medier och hemsidor kommer att vara kvar under2021.