Våra e-tjänster är stängda från fredag kväll till söndag

PĂ„ grund av systemuppdateringar kommer vĂ„ra e-tjĂ€nster Mina sidor, Mitt medlemskap och ansökan om medlemskap vara stĂ€ngda frĂ„n fredag klockan 17:00 till söndag. TjĂ€nsterna förvĂ€ntas öppnas igen pĂ„ söndag eftermiddag. 

Självanställningsföretag är inte arbetsgivare

Enligt en dom frÄn förvaltningsrÀtten ses inte sjÀlvanstÀllningsföretag som nÄgon arbetsgivare. FörvaltningsrÀtten menar att dessa företag endast Àr en administrativ mellanpart mellan uppdragstagaren och dess uppdragsgivare.

Närbild Videokamera
Närbild Videokamera

Försäkringen

Publicerat 6 februari 2015

I en dom har förvaltningsrĂ€tten konstaterat att ett sjĂ€lvanstĂ€llningsföretag, exempelvis Frilans Finans, Cool Company och Firmify,  Ă€r inte nĂ„gra arbetsgivare. De ses enligt förvaltningsrĂ€ttens dom istĂ€llet som en administrativ mellanpart mellan uppdragsgivaren och uppdragstagaren.

FörvaltningsrĂ€tten menar att en uppdragstagare som fakturerar via ett sjĂ€lvanstĂ€llningsföretag typiskt sett ska ses som en sjĂ€lvstĂ€ndig uppdragstagare. Dessa ska enligt lagen likstĂ€llas med en företagare. Om det dĂ€remot finns omstĂ€ndigheter i uppdraget som tyder pĂ„ att uppdragstagaren istĂ€llet Ă€r osjĂ€lvstĂ€ndig ska uppdragstagaren likstĂ€llas med en anstĂ€lld.