Välkommen till Journalisternas arbetslöshetskassa

Vi finns till för dig i mediebranschen sÄ
att du kan kÀnna dig trygg i ditt arbetsliv.

19

september

Nästa utbetalning

16

september

Skicka in din tidrapport senast

Vanliga frågor

Har du frÄgor som rör medlemskap eller fakturor kontakta oss via telefon eller email.
Är du nyfiken pĂ„ villkoren du behöver uppfylla för att fĂ„ a-kassa, hur lĂ€nge du kan fĂ„ ersĂ€ttning eller hur mycket ersĂ€ttning du kan fĂ„? Ta en titt bland vĂ„ra vanligaste frĂ„gor.
  • Varje uppdrag mĂ„ste alltid utredas om det Ă€r ok i samband med att du ocksĂ„ söker ersĂ€ttning frĂ„n a-kassan. Ett uppdrag likstĂ€lls med antingen en anstĂ€llning eller med ett eget företag. Om uppdraget likstĂ€lls med ett företag kan du inte fĂ„ ersĂ€ttning innan uppdraget Ă€r helt avslutat. 

  • För att kunna fĂ„ utbetalning pĂ„ torsdagen behöver din tidrapport vara inne pĂ„ mĂ„ndagen samma vecka. Datum för nĂ€sta utbetalning och nĂ€r tidrapporten mĂ„ste vara inlĂ€mnad ser du pĂ„ vĂ„r startsida.

  • Vi har utbetalningar varje vecka. Utbetalningen sker vanligtvis pĂ„ torsdagar. NĂ€sta datum för utbetalning ser du pĂ„ vĂ„r startsida.  
     

  • För att kunna fĂ„ inkomstbaserad ersĂ€ttning behöver du ha varit medlem i minst 12 mĂ„nader. Har du varit medlem under kortare tid prövas du för ersĂ€ttning enligt ett grundbelopp.

  • För att vi ska kunna fatta beslut om den ersĂ€ttning du har rĂ€tt till behöver vi alla handlingar. Vi kan alltsĂ„ inte ge nĂ„got förhandsbesked om hur mycket a-kassa du har rĂ€tt till.   

TÀnk pÄ det hÀr nÀr du söker ersÀttning.

Se till att du lÀmnar fullstÀndig och korrekt information i din ansökan om ersÀttning. Du skriver under din ansökan pÄ heder och samvete. Vi har ett samarbete med och hÀmtar uppgifter frÄn Skatteverket, FörsÀkringskassan och CSN.

LÀmnar du fullstÀndig information om vad du gjort frÄn början ser du Àven till att handlÀggningen av ditt Àrende gÄr fortare.  

LÀs mer om hur du söker ersÀttning

kvinna pratar i telefon
Sveriges rikdagshus

Riksdagen har beslutat om ny arbetslöshetsförsÀkring 

Riksdagen har beslutat om en ny arbetslöshetsförsÀkring med start frÄn 1 oktober 2025. Den nya försÀkringen innebÀr i huvuddrag att ersÀttning frÄn a-kassan ska berÀknas utifrÄn tidigare inkomst istÀllet för dagens arbetade tid. 

HÀr kan du lÀsa mer om det vi idag vet om villkoren för den nya försÀkringen. Vi uppdaterar denna sida med mer information löpande. 

LÀs mer om den nya försÀkringen

Logga Journalistförbundet

Klart du ska vara med!

Du vet vÀl att det finns stora fördelar att vara med i facket? Journalistförbundet Àr bÄde facket och yrkesförbundet för dig som arbetar i den svenska mediebranschen.

Logga Bliwa

Inkomst­försäkring tillsammans med Bliwa försäkringar

Som medlem i Journalistförbundet kan du teckna försÀkringar hos Bliwa. Du har ocksÄ en inkomstförsÀkring som ingÄr i medlemskapet. Den ger dig extra ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös.