Företagare eller anställdNär du tar ett uppdrag gör a-kassan en bedömning om du ska ses som företagare eller som anställd. Om vi ser dig som anställd kan du få ersättning för arbetslös tid under uppdragets gång. Ses du istället som en företagare måste all verksamhet vara helt avslutat innan du kan få ersättning.

Egenanställningsföretag

Samma bedömning göras även om du tar uppdrag via ett egenanställningsföretag, exempelvis Frilans Finans, Cool Company och Bolagsbolaget. Egenanställningsföretaget är endast en mellanpart mellan dig och din uppdragsgivare, alltså inte din uppdragsgivare.

Om vår bedömning

När vi gör en bedömning tittar vi på olika omständigheter i ditt/dina uppdrag. Det kan handla om antalet uppdragsgivare, vem som betalar skatt och sociala avgifter, om uppdragsgivaren kan kontrollera arbetstiden och att du är beredd att kunna ta andra arbeten än de som utförs på uppdrag. Vi bedömer självständigheten utifrån en helhetsbild och det kan innebära att även andra omständigheter än de som nämns här kan spela roll.

En bra start är att fylla i formuläret uppdragstagare/frilans/egenanställd som du hittar under e-tjänster på Mina sidor. Finns det ett uppdragsavtal laddar du även upp en kopia av detta.

Kontakta gärna oss

Ta gärna kontakt med oss om du har generella frågor kring uppdrag eller har frågor om ett specifikt uppdrag du blivit erbjuden. Du når oss på 08-613 75 60 eller via meddelanden på Mina sidor.