19 augusti 2016
19 augusti 2016,
 Off

Frågor under vecka 33

Nu är semestern slut för de flesta och vi fortsätter publicera vanliga frågor vi fått under veckan. Har du själv en fråga som rör a-kassan? Tveka inte att höra av dig till oss, antingen på telefon 08-613 75 60 eller Mina sidor.

Jag har startat eget, måste jag lämna a-kassan?
Nej, absolut inte. Du kan fortfarande vara medlem med eget företag. Om du däremot skulle behöva söka a-kassa så måste du lägga företaget vilande hos oss eller lägga ner det helt.

Kan jag gå ur a-kassan genom att sluta betala medlemsavgiften?
Nej! Medlemsavgiften ska betalas till och med den sista medlemsmånaden. Du får alltid utträde den sista i en månad. Så har du fått utträde den 31 augusti ska du betala medlemsavgiften fram till och med augusti. Du begär utträde skriftligen, antingen via blanketten som finns på vår hemsida genom Mina sidor eller genom ett mail till medlemakassan@sjf.se

Jag har haft ett tillfälligt arbete som nu är slut. Vad händer med min a-kassa när jag ansöker igen?
När du kan stå till förfogande igen kontaktar du arbetsförmedlingen och anmäler dig. Om ditt uppehåll är kortare än 12 månader (365 dagar) från det att du sist sökte ersättning fortsätter du på din tidigare ersättningsperiod. Du behöver då inte göra någon karens. Är uppehållet längre än 12 månader måste vi pröva din ersättningsrätt på nytt. Vi tittar då på de senaste 12 månaderna och undersöker att du uppfyller alla villkor. Gör du detta får du en ny ersättningsperiod och ska göra sju dagars karens.

 

 

Comments are closed.