15 april 2020
15 april 2020,
 Off

Just nu är det många som ringer till oss och många som söker ersättning. Vi prioriterar därför ersättningsärenden. Det kan göra att det kan vara svårt att komma fram till oss. Vi samlar därför vanliga frågor här

Hur ser jag om jag är medlem i Journalisternas a-kassa?

Du hittar all information om ditt medlemskap genom att logga in på Mitt medlemskap. Om du inte skulle vara medlem får du denna information när du försöker logga in.

Frågor kring inkomstförsäkringen?

Vi får många frågor kring inkomstförsäkringen. Denna försäkring ligger utanför den statliga a-kassan så du tar kontakt med ditt försäkringsbolag direkt. Är du medlem i Journalistförbundet är det Bliwa som har hand om din inkomstförsäkring. Här kan du läsa mer om inkomstföräkringen hos Bliwa.

Jag vill gå ur förbundet, påverkar det min a-kassa?

A-kassan och förbundet är två helt olika instanser. A-kassan ser inte om du är medlem i förbundet och förbundet ser inte om du är medlem i a-kassan. Lämnar du förbundet kan du riskera att förlora din inkomstförsäkring hos Bliwa. Undersök detta innan du bestämmer dig för att lämna förbundet.

Kan jag få utbetalningsspecifikationer och intyg?

På Mina sidor hittar du inte bara information kring din ersättning utan även det som vi skickat till dig och tvärtom. Under Mina dokument hittar du beslut och tidigare inskickade intyg och under utbetalningar hittar du dina utbetalningsspecifikationer.

Frågor kring att karensen tillfälligt tas bort

Från de 30 mars 2020 tas karensen bort. Det innebär att får du en ersättningsperiod från den 30 mars 2020 kommer du inte att ha någon karens. Du som har fått karens från denna dag kommer att få tillbaka dessa dagar. Tänk på att har du fått en ersättningsperiod innan 30 mars 2020 kommer du att ha karens fram till detta datum, som max 6 dagar. Här kan du läsa mer om de nya reglerna

Höjningen av ersättningen

Från den 13 april 2020 höjdes ersättningen. Det som ny gäller är 80% men max 1200 kronor de första 100 dagarna av den inkomstbaserade ersättningen. För grundbeloppet är det max 510 kronor per dag. För tid innan 13 april 2020 gäller de gamla beloppen. Här kan du läsa mer om de nya reglerna

Vad gäller för dag 101
Dagpenningen för dag 101 höjs från den 29 juni. Då kommer det vara 80% men max 1 000 kronor som gäller. För tid innan 29 juni så gäller fortfarande max 760 kronor.

Tidrapporteringen fastnar när jag signerar
Detta är ett problem som tyvärr drabbat alla a-kassor och felsökning pågår för fullt för att lösa detta problem. Vi har fått information om att detta gäller webbläsarna Chrome och Safari och att Edge och Firefox ska fungera. För vissa har det även fungerat att rensa webbhistoriken i Chrome.

Comments are closed.